2025-01-09
Atliekų kultūra
Naudoto kepimo aliejaus atliekos susidaro kone kiekvienuose namuose, gaminant maistą, naudojant maisto produktus, kuriuose yra aliejaus (tunas, silkė, saulėje džiovinti pomidorai), ir pan. Joms susidarius turite du pasirinkimus: išpilti arba rūšiuoti.
Vis dėlto, aliejaus deginimas, išpylimas į kriauklę, komunalinių/ maisto atliekų konteinerius ar ant žemės (pvz. į komposto dėžes) gali turėti ilgalaikių pasekmių mūsų aplinkai, gamtai ir ateities kartoms:
Teisingas naudoto kepimo aliejaus rūšiavimas turi priešingą efektą: taip ne tik išvengsite neigiamo poveikio aplinkai, bet ir:
Ką mesti į konteinerį?
Kas tinka:
Ko nemesti:
Kaip teisingai rūšiuoti?
Vertinga žaliava biodyzelino gamybai
Lietuvoje kiekviename dyzelio litre įmaišyta ne mažiau, nei 7% biodyzelino. Europos Sąjungos mastu šį skaičių siekiama padidinti iki 20%. Iš atskirai surinkto vieno kilogramo naudoto kepimo aliejaus galima pagaminti vieną kilogramą biodyzelino ir tai leidžia sutaupyti net tris kilogramus CO2. Atskiras naudoto kepimo aliejaus surinkimas ir apdorojimas turi tiesioginę įtaką biodyzelino įprastame dyzeline kiekio pokyčiui.
Šaltinis – Biomotorai