2024-11-16
Atliekų kultūra
Aplinkos ministerija primena, kad lapkričio 16 d., prasideda Europos atliekų mažinimo savaitė, kuri šiemet vyks iki lapkričio 24 d. Jau 16-ąjį kartą organizuojama savaitė skirta atkreipti dėmesį į atsakingą vartojimą, o šių metų tema – maisto švaistymo mažinimas.
Kviečiamos savivaldybės, švietimo įstaigos, nevyriausybinės organizacijos ir bendruomenės organizuoti renginius, diskusijas ar edukacines veiklas, skirtas informuoti visuomenę apie maisto švaistymo prevenciją. Taip pat laukiama informacijos apie iniciatyvas iš verslo įmonių – jūsų pastangas planuojama pristatyti kaip gerosios patirties pavyzdžius, įkvepiančius kitus atsakingiau vartoti ir prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo. Verslo sektorius gali parodyti svarų pavyzdį, kaip mažinti maisto atliekas ir skatinti sąmoningesnį vartojimą.
Europos Sąjungoje kasmet iššvaistoma apie 59 mln. tonų maisto, kurio vertė siekia 132 mlrd. eurų. Tai didžiulis išteklių praradimas, ypač kai didžiausias maisto švaistymo kiekis – net 70 kg vienam gyventojui – susidaro būtent namų ūkiuose. Lietuvoje šis rodiklis dar aukštesnis – kiekvienas šalies gyventojas kasmet išmeta apie 86 kg maisto. Šie skaičiai rodo, kokią didelę įtaką gali turėti individualūs sprendimai.
Yra daugybė būdų, kaip galima kovoti su maisto švaistymu. Būtina skaityti produktų etiketes, nes 10 proc. maisto švaistymo yra susiję būtent su maisto ženklinimu. „Geriausias iki…“ galiojimo terminas nurodo iki kada produktas išlaiko savo geriausias kokybines savybes ir jeigu jis neturi pelėsio ar pašalinio kvapo, jo pakuotė be defektų, dar yra tinkamas vartoti ir po šio termino pasibaigimo.
Šiandien maisto prekių parduotuvėse jau galima pigiau įsigyti produktų, kurių etiketėse minimalus tinkamumo vartoti terminas „Geriausias iki…“ jau yra pasibaigęs. Taip pat pigiau parduodami ir specialiai paženklinti produktai, kurių vartojimo terminas „Tinka vartoti iki…“ baigiasi šiandien ar po kelių dienų.
Namų virtuvėje taip pat galima taupiai elgtis su maisto likučiais – internete gausu patarimų, kaip panaudoti produktus iki galo, ir iš jų paruošti gardžius patiekalus. Tokie įpročiai padeda ne tik tausoti gamtą, bet ir sumažinti kasdienes išlaidas. Be to, visose Lietuvos savivaldybėse sudarytos galimybės rūšiuoti virtuvės atliekas, todėl maisto likučiai turi būti tvarkomi tvariai.
Veiklas, skirtas paminėti Europos atliekų mažinimo savaitę, ar iniciatyvas, skatinančias atsakingiau vartoti maisto produktus, dar galima užregistruoti Aplinkos ministerijoje, kuri sudarys bendrą renginių kalendorių ir paviešins jį ministerijos svetainėje. Informaciją apie planuojamus renginius prašome siųsti el. paštu [email protected].
Suplanuoti atliekų mažinimo savaitės renginiai
Apie Atliekų mažinimo savaitės jau pranešė kai kurių miestų savivaldybės, švietimo įstaigos ir kitos organizacijos. Pavyzdžiui, Panevėžys šiemet daugiau dėmesio skirs praktinėms iniciatyvoms. Panevėžio mieste organizuojami renginiai gyventojams suteiks galimybę gilinti žinias apie maisto atliekų rūšiavimą, kūrybiškai spręsti atliekų mažinimo iššūkius bei susipažinti su komunalinių atliekų tvarkymu.
Šaltinis – Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija