2025-07-01
Atliekų kultūra
Vasarą žmonės planuoja savaitgalius gamtoje ar sodybose – su griliu, piknikais, vaišėmis po atviru dangumi. Neretai tokio savaitgalio pradžia – pilnas pirkinių vežimėlis. Atliekų ir aplinkos tvarkymo bendrovės „Ekonovus“ tvarumo vadovė Jurgita Bagdonavičienė sako, kad pasaulyje vis labiau populiarėja „nose-to-tail“ ir „root-to-leaf“ tendencijos, kurios skatina sunaudoti viską iki paskutinio kąsnelio, tačiau nėra tikra, kad jos jau įsitvirtino ir Lietuvoje, rašoma pranešime spaudai.
„Svetingumą vis dar dažnai parodome pasitelkdami maistą – ir svarbiausia, jo kiekius. Artėjantis savaitgalis, kai daugelis švęs Jonines, bus puiki proga pasimėgauti piknikais, grilio vakarėliais, tad pabandykite mesti sau iššūkį ir pasekti visame pasaulyje populiarėjančiomis tendencijomis, raginančiomis nepalikti jokių atliekų. Tokios išvykos kartu ir puiki proga nuo mažens ugdyti aplinkai draugiškus įpročius – parodyti vaikams, kaip rūšiuoti atliekas, paaiškinti, kodėl verta naudoti daugkartines gertuves, kartu atrasti būdų, kaip kūrybiškai panaudoti maisto likučius kitai dienai“, – sako tvarumo ekspertė.
Tikrai dažnam jau girdėti terminai „nose-to-tail“ (nuo nosies iki uodegos) ir „root-to-leaf“ (nuo šaknų iki lapų), kurie ragina išspausti iš įsigytos gėrybės maksimumą. Pavyzdžiui, ant grilio kepamos ne tik įprastos daržovių dalys, bet ir stiebai, lapai ar vaisių žievės, mėsos likučiai vėliau sunaudojami sultiniams ar kitiems patiekalams.
Pasak ekspertės, dažna ilgųjų savaitgalių klaida – ne tik produktų nesunaudojimas iki galo, bet apskritai perteklinis maisto kiekis. Ruošiant patiekalus verta atidžiai apskaičiuoti porcijas ir pasidomėti svečių mitybos įpročiais. Į valgiaraštį įtraukti daugiau daržovių, vaisių, ant laužo išsikepti ir augalinės kilmės alternatyvų – tai teigiamai atsilieps ne tik savijautai, bet ir aplinkai.
Dar vienas gamtai draugiškas sprendimas ir būdas sutaupyti – vanduo iš čiaupo. „Prieš išvykdami į gamtą, pripildykite gertuves. Taip išvengsite plastikinių buteliukų atliekų, o be to, gertuvės dažnai padeda išsaugoti maloniai vėsų vandenį. Leidžiant laiką mieste, galite paieškoti vandens stotelių“, – privalumus įvardija J. Bagdonavičienė.
Maisto likučiai – ne vienintelė problema
Kaip pastebi J. Bagdonavičienė, maisto likučiai tikrai nėra labiausiai neigiamas grilio vakarėlių pėdsakas. Ženklesnės problemos kyla, jeigu naudojamės vienkartiniais indais.
„Vietoj jų verta investuoti į daugkartinius, lengvai plaunamus plastikinius, metalinius ar bambukinius indus, kurie gali būti naudojami ne vienerius metus. Dabar rinkoje gausu stilingų iškylų rinkinių. Vienkartiniai indai, kurie neretai ištepami įvairiais padažais, riebalais, deja, negali būti perdirbami“, – sako J. Bagdonavičienė.
Kalno atliekų po savaitgalio dažnai galima išvengti, jeigu apie rūšiavimą pagalvosite dar apsipirkdami ir pirmenybę teiksite produktams be pakuočių, ar apsipirksite ūkininkų turgeliuose.
Jeigu visgi pakuočių prisikaupia, verta apsvarstyti, ar nepavyktų jas panaudoti dar kartą. Pavyzdžiui, maišeliai gali puikiai pasitarnauti likučiams parsivežti. Kitas pakuočių atliekas svarbu tinkamai išrūšiuoti. Jeigu to padaryti gamtoje nėra galimybės, išmeskite jas į įprastus konteinerius prie namų.
O kur mesti pelenus?
Paliekant gamtą, svarbu nepamiršti sutvarkyti poilsiavietės ir tinkamai pasirūpinti ne tik atliekų surinkimu, bet ir pelenais – laužavietę svarbu kruopščiai užgesinti. Atvėsę pelenai irgi gali būti išmetami į mišrioms atliekoms skirtus konteinerius, tik tam reikia supilti juos į sandarų maišelį.
Šaltinis – Ekonovus