„Biržų duona“ pabaigė antrąjį saulės elektrinių etapą – vartotojus pasieks gaminiai iš aplinkai draugiškos energijos

2025-09-18

Atliekų kultūra

„Biržų duonos“ kepykla oficialiai baigė antrąjį nuosavo saulės parko plėtros etapą. Nuo šiol apie 50 procentų kepykloje sunaudojamos elektros energijos bus pagaminama saulės jėgainėse, taip užtikrinant, kad vartotojus pasieks dar draugiškesni aplinkai gaminiai.

Biržuose įsikūrusi kepykla viena pirmųjų Lietuvoje pasistatė itin modernų saulės elektrinių parką. Prie 2020 metaus paleistos pirmosios 450 kW galios elektrinės prisijungus antrajai, bendras kepyklos saulės elektrinių pajėgumas siekia 1 MW.

„Sprendimas įsirengti saulės jėgaines mums suteikė energetinę nepriklausomybę ir padėjo sumažinti gamybos kaštus. 2022-aisiais, kai prasidėjus karui elektros energijos kainos pasiekė rekordinį lygį, ypač aiškiai supratome tokios investicijos vertę“, – sako „Biržų duonos“ vadovas Andrius Kurganovas.

„Biržų duonos“ vadovas Andrius Kurganovas

Įmonė skaičiuoja, kad pirmoji elektrinė atsipirko vos per 2,5 metų. Prieš penkerius metus pradėta eksploatuoti jėgainė viena novatoriškiausių – saulės kolektoriai sukasi pagal saulės kryptį iš rytų į vakarus, taip pat sistema seka saulės judėjimą horizonte. Visa tai leidžia generuoti apie 30 proc. daugiau elektros energijos. Naujojoje 550 kW, į pietų pusę fiksuotoje elektrinėje sumontuoti gerokai galingesni standartiniai saulės moduliai. Dviejų hektarų plote Biržuose pastatytos jėgainės užtikrins maksimalų saulės parko efektyvumą.

Į projekto antrąjį etapą „Biržų duona“ investavo daugiau nei 188 tūkst. eurų nuosavų lėšų. Dar 137 tūkst. eurų finansavo Europos regioninės plėtros fondas, tad bendra investicijų vertė siekia 325 tūkst. eurų. Artimiausiu metu planuojama įsirengti specialų energijos kaupiklį, kuris kaups perteklinę energiją ir leis ją panaudoti naktį gaminant produkciją. Prognozuojama, kad šis sprendimas dar labiau paspartins saulės parko atsipirkimą.

Tvarumas maisto sektoriuje

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) šių metų rugpjūčio mėnesio duomenimis, bendras skaičius gaminančių vartotojų Lietuvoje jau viršijo 150 tūkstančių, iš jų beveik 20 tūkst. – įmonės, įsirengusios arba nutolusiuose parkuose įsigijusios elektrines. Tačiau maisto gamybos sektoriuje tokio masto investicijos į tvarumą kol kas retos.

„Biržų duona“ jau dešimtmetį kryptingai siekia didinti energijos vartojimo efektyvumą bei mažinti dujų ir elektros – pagrindinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) emisijas sukeliančių resursų – suvartojimą ir investuoja į naujas technologijas. Kepykloje įdiegta šiluminės energijos taupymo sistema, mažinamas maisto atliekų ir kombinuotų pakuočių kiekis, didelis dėmesys skiriamas tvarioms žaliavoms, o šalia saulės jėgainių įrengtas bitynas.

Šiuo metu kepyklos teritorijoje diegiamos elektromobilių įkrovimo stotelės. Įmonė planuoja kepykloje pagamintus gaminius Biržuose išvežioti elektromobiliais, taip paskatinant efektyvesnę žaliavų ir produkcijos logistiką ir mažinant ŠESD emisijas.

„Mums svarbu rinkai siūlyti tik planetai ir vartotojui draugiškus produktus bei rodyti pavyzdį maisto gamybos sektoriui Lietuvoje. Juk tai ne tik apie gaminius ar verslą, bet ir tai, kokį pasaulį paliksime ateities kartoms“, – įsitikinęs A. Kurganovas.

„Biržų duona“ 2021–2024 metais lyderiavo prekių ženklų tvarumo indekse „Sustainable Brands Index“ –nepriklausomoje vartotojų apklausoje buvo vertinama kaip tvariausias Lietuvos maisto ir gėrimų sektoriaus prekės ženklas.

Šaltinis – UAB „Biržų duona“