Maisto švaistymas ES vis dar kelia didelį iššūkį – EAA ragina imtis efektyvesnių prevencijos priemonių

2025-04-11

Atliekų kultūra

Naujausioje Europos aplinkos agentūros (EAA) ataskaitoje teigiama, kad nors pastaraisiais metais priimta daugiau atliekų prevencijos priemonių, jų poveikis – per mažas, ypač sprendžiant maisto švaistymo problemą.

  • 2022 m. ES vienam gyventojui teko vidutiniškai 132 kg maisto atliekų, o bendras švaistomas kiekis siekė 59 mln. tonų.
  • Išmetamo maisto ekonominiai nuostoliai – apie 132 mlrd. eurų per metus.
  • Maisto atliekos sudaro apie 16 % visų ES maisto sistemos išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio.

EAA ragina šalis nares neapsiriboti stebėsena ir edukacija, o aktyviau taikyti reguliacines ir ekonomines priemones, skatinti maisto dovanojimą, naudoti jį gyvulių pašarui bei įgyvendinti ES tikslus – iki 2030 m. sumažinti maisto atliekų 10–30 %.

Be to, nors atliekų kiekio augimas ES lėtėja, jį mažina ne tiek tikslingos prevencijos priemonės, kiek buvusi pandemija ir klimato politika.

Visa EAA ataskaita (anglų k.) čia.

Šaltinis – Europos Aplinkos Agentūra