2024-11-22
Atliekų kultūra
Alytaus Piliakalnio progimnazijos skyriuje „Nykštukas“, kuris dar neseniai vadinosi vaikų darželiu, nėra įprastinių šiukšlių dėžių. „O kam jos?“ – stebisi progimnazijos direktorė Daiva Rekštienė. Jos kabinete, kaip ir visame darželyje, šiukšliadėžes atstoja kartotinės dėžės nuo daiktų ar produktų. Jose – jokių įtiesiamų plastikinių maišelių!
„Kam jie?“ – tą patį klausimą pakartoja direktorė ir priduria: „Mes žaliai gyvenam“.
Abejonių dėl to tikrai nekyla. „Nykštukas“ ne tik atsakingai vartoja, rūšiuoja, bet ir patys jau pora metų kompostuoja maisto atliekas.
Tam naudoja savo iniciatyva įsigytą elektrinį maisto atliekų kompostavimo įrenginį, kuriame kompostuoja nesuvalgyto maisto likučius.
Kompostuotų ir kitas maisto bei virtuvės atliekas, bet įrenginys nėra didelis – vienu metu į jį galima užkrauti 4, 5 kg maisto atliekų. Jos įrenginyje, į kurį dedama ir bakterijų, sukompostuojamos per vieną parą.
„Nykštuko“ bendruomenė jau spėjo įsitikinti pagaminto komposto kokybe, tad norinčiųjų jo pasiimti netrūksta – su žeme sumaišytame komposte puikiai auga gėlės ir kiti augalai.
Netrukus elektrinius kompostavimo įrenginius turės visos Alytaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigos: juos nupirko Alytaus miesto savivaldybė, kartu su Suvalkų (Lenkija) savivaldybe ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centru (ARATC) įgyvendinanti projektą „Žaliasis bendradarbiavimas“, kurio tikslas – didinti visuomenės sąmoningumą atliekų mažinimo srityje.
Elektriniai kompostavimo įrenginiai jau pakeliui į Alytų, o jų galimybės, kompostavimo nauda ir „Nykštuko“ patirtis buvo pristatyta Europos atliekų mažinimo savaitei skirtame Alytaus miesto savivaldybės švietimo įstaigų, maitinimo paslaugas jose teikiančių įmonių atstovų susitikime, kuriame aptartos maisto ir virtuvės atliekų prevencijos galimybės Alytaus miesto savivaldybės švietimo įstaigose.
Susitikimo metu ARATC Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio atstovės Agnė ir Inga pristatė maisto švaistymo problematiką bei ką galime padaryti, kad maistas nebūtų mėtomas, „Nykštuko“ atstovė Karolina papasakojo apie įstaigos gerąją patirtį, tausojant maistą ir tvarkant jo atliekas.
Pastaruoju metu „Nykštuke“ maisto išmetama gerokai mažiau nei anksčiau. „Kalbėjomės su vaikų tėvais, klausėme, ką vaikai valgo namuose ir keitėme meniu, kad išmetamo maisto būtų kuo mažiau“, – pasakojo įstaigos vadovė D. Rekštienė.
Ji atverčia žurnalą, kuriame kruopščiai surašyti susidarančių maisto atliekų kiekiai – jų fiksavimas ir analizė padeda išsiaiškinti, ar pasirinkti būdai mažinti atliekų, pasiteisina. Ir tai dar ne viskas: įstaiga edukuoja ne tik vaikus, bet ir jų tėvus bei darbuotojus – kad visi ir žinotų, ir suprastų, kaip atsakingai vartoti ir teisingai rūšiuoti.
Jeigu „Nykštukas“ norėtų ieškoti antro vardo, jam tikrai tiktų „Žaliasis milžinas“!
P. S. Savo patirtimi, patarimais ir rekomendacijomis apie maisto tausojimą galite pasidalinti ir jūs – rašykite, nuotraukas ar vaizdus siųskite [email protected]. Rekomendacijos, patarimai, iš maisto produktų likučių gaminamų patiekalų receptai gali patekti į ARATC leidinius atliekų prevencijos tema. Laiškų laukiame iki lapkričio 24 d.
Šaltinis – Alytaus miesto savivaldybės administracija