Iš atliekų atrinks milimetrines stiklo duženas: pradžia viršija lūkesčius, išmetamo stiklo – milijonams stiklainių

2024-10-22

Atliekų kultūra

Vilniaus regiono atliekų rūšiavimo gamyklos operatorius „Energesman“ paleido naują stiklo rūšiavimo liniją, kuri iš mišrių komunalinių atliekų atskirs 10 mm ir net dar mažesnes stiklo duženas. Naujoji linija per metus galės išrūšiuoti ir išsaugoti apie 13 tūkst. tonų stiklo – tiek stiklo reikia pagaminti daugiau nei 55 milijonams puslitrinių stiklainių.

Dalis šio stiklo iki šiol patekdavo į sąvartynus, o nuo šiol bus perdirbama ir toliau naudojama. Į Ispanijoje pagamintą įrangą buvo investuoti 2 mln. eurų.

Musės sparno dydžio stiklo gabalėliai

„Naujųjų įrengimų optika tokia jautri, kad įrangą derinę technologai pastebėjo, jog net musės sparną naujoji įranga palaiko stiklo šuke ir ją atskiria“, – pasakoja Algirdas Blazgys, „Energesman“ direktorius.

Atlikti eksperimentai rodo, kad iš bendro gyventojų mišrių atliekų srauto bus galima atrinkti net 98,82 proc. jame esančių stiklo duženų – tai praktiškai visos stiklo atliekos, kurias gyventojai išmeta į mišrių atliekų konteinerius.

Naujoji stiklo linija atliekas pakelia į 8 m aukštį – lyg į trečią namo aukštą – ir per daugelį kratymo, sijojimo, optinio separavimo procesų stiklo duženas atskiria iki pačių mažiausių, kurios anksčiau nebūdavo išrūšiuojamos.

„Ilgai ieškojome tinkamiausio sprendimo Vilniaus regionui, domėjomės kitų šalių praktika, važinėjome į parodas, analizavome kitur taikomas inovacijas ir pasirinkome ispanų gamintojo stiklo atrinkimo technologiją. Galime pasidžiaugti, kad pirmosios savaitės viršijo mūsų lūkesčius – iš atliekų ištraukiame daugiau stiklo nei planavome. Jo mišriose gyventojų atliekose tikrai daug“, – sako A. Blazgys.

Pasak gamyklos vadovo, į naujuosius įrengimus tiekiamos biotuneliuose jau išdžiovintos ir iki 8 cm susmulkintos atliekos. Įranga labai tiksliai atskiria keramikos duženas, akmenis, plastiką, o pabaigoje gaunamas labai švarus techninis kompostas – prie atliekų įsimaišiusios žemės.

Mažiau atliekų į sąvartyną

Lietuva yra išsikėlusi tikslus mažinti į sąvartynus patenkančių atliekų kiekius.

„Vilniaus mechaninio biologinio apdorojimo įrenginiuose panaudojama vis daugiau atliekų.  Naujosios stiklo atrinkimo įrangos įdiegimas, specialaus SRF mišinio cemento pramonei gaminimas iš atliekų, nuo metų pradžios gyventojų oranžiniais maišeliais atskiriamos maisto atliekos leido perpus – nuo 19 iki 10 procentų – sumažinti iš gamyklos į sąvartyną išvežamų po rūšiavimo likusių atliekų kiekį“, – gamyklos pasiekimus įvardina gamyklos savininkės UAB „VAATC“, kuri viešajame pirkime gamyklos operatoriumi parinko UAB „Energesman“, direktorius Tomas Vaitkevičius.

„Tai didelė pažanga, kurią pasiekėme diegdami atliekų tvarkymo inovacijas ir taip Lietuvoje skatindami žiedinę ekonomiką. Tokių sprendimų labai reikia įgyvendinant Europos Sąjungos žaliąjį kursą ir siekiant tapti pirmuoju neutralaus poveikio klimatui žemynu“, – sako A. Blazgys.

Atrinktas stiklas – perdirbamas

Naujoji įranga įsigyta bendradarbiaujant su pakuočių atliekų tvarkymo organizacija „Žaliasis taškas“. Mainais už investiciją, „Žaliasis taškas“ gavo pirmumo teisę gauti perdirbimą įrodančius dokumentus už stiklo atliekas, atrinktas „Energesman“ gamykloje ir atiduotas perdirbti. Dokumentai bus proporcingai išduodami „Žaliojo taško“ nariams – gamintojams ir importuotojams, išleidžiantiems į Lietuvos rinką stiklines pakuotes.

Pasak Almonto Kybarto, „Žaliojo taško“ direktoriaus, stiklinės pakuotės sutvarkymo užduočių vykdymas iki šiol buvo tapęs nemenku iššūkiu.

„Paradoksalu, bet nors visos stiklinės pakuotės gali būti lengvai perdirbamos neribotą kiekį kartų, užtikrinti visos į rinką išleistos taros sutvarkymo negalėdavome. Priežastis – nepakankamas gyventojų sąmoningumas rūšiuojant buityje susidarančias atliekas. Taigi, stiklo pakuočių rūšiavimo konteineriuose nerandame šių atliekų tiek, kiek juose supakuotų produktų nusipirkta – dideli kiekiai atsiduria mišrių atliekų konteineriuose. Be papildomos įrangos išrinkti stiklo duženas iš mišrių atliekų masės – sudėtinga arba dažnu atveju ir neįmanoma, todėl šiandien jau veikianti speciali linija, tikimės, taps sprendimu įgyvendinant stiklo pakuotės perdirbimo tikslus“, – aiškina jis.

Daugiausia atrenkamo stiklo – Vilniuje 

Visoje Lietuvoje iš bendro mišraus komunalinio atliekų srauto per praėjusius metus buvo atrinkta beveik 5400 tonų stiklo atliekų. Didžioji dalis jų – 3765 tonos, arba 70 proc. – buvo atrinktos Vilniaus regione.

Pradėjus veikti naujai stiklo rūšiavimo įrangai, iš mišrių komunalinių atliekų visoje Lietuvoje bus atrenkama beveik 15 tūkst. tonų stiklo. Jeigu kitų regionų atliekų rūšiavimo gamyklos nekeis savo procesų, 13 tūkst. tonų, arba 95 proc., stiklo bus atrenkama Vilniaus regione.

„Energesman“ eksploatuojamoje Vilniaus regiono atliekų rūšiavimo gamykloje apdorojamos mišrios komunalinės atliekos iš visos Vilniaus apskrities, kuriai priklauso 8 savivaldybės: Vilniaus miestas ir Vilniaus, Trakų, Elektrėnų, Ukmergės, Švenčionių, Šalčininkų bei Širvintų rajonai. Per metus gamykla išrūšiuoja apie 220 tūkst. tonų atliekų.

Daugiau informacijos: Algirdas Blazgys, Vilniaus regiono atliekų mechaninio ir biologinio apdorojimo gamyklą administruojančios UAB „Energesman“ direktorius, tel. +370 672 99 625, el. paštas [email protected] , www.energesman.lt

Šaltinis: pranešimas žiniasklaidai