S. Gentvilas: didelių gabaritų aikštelėse lengvinamas atliekų pridavimo procesas

2024-10-12

Atliekų kultūra

Aplinkos ministras pasirašė Atliekų susidarymo ir tvarkymo apskaitos ir ataskaitų teikimo taisyklių pakeitimus, kurie suteikia daugiau lankstumo atliekų tvarkytojams, aptarnaujantiems gyventojus didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse (DGASA). Nuo šiol atliekų tvarkytojai patys galės spręsti, kokius ir kiek asmens duomenų būtina surinkti priimant atliekas iš gyventojų, o tai leis supaprastinti procesus bei greičiau aptarnauti gyventojus.

„Šiais pakeitimais lengvinamas atliekų priėmimo procesas, kad būtų galima greičiau ir patogiau aptarnauti žmones, ir skatinti juos teisingai rūšiuoti atliekas. Gyventojai neturėtų stovėti eilėse vien tam, kad galėtų priduoti lapų maišą ar seną baldą. Sudarome patogesnes sąlygas naudotis didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėmis“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse susidaro gyventojų, norinčių atiduoti atliekas, eilės, todėl svarbu supaprastinti ir paspartinti aptarnavimo procesą. Pačių atliekų tvarkytojų vidaus tvarkoje bus numatyta, kokie asmens duomenys renkami norint priduoti neapmokestinamųjų gaminių ir pakuočių atliekas ar nesuperkamas metalo atliekas.

Tuo tarpu, kai gyventojai atiduos apmokestinamųjų gaminių ir pakuočių atliekas DGASA , atliekų tvarkytojai turės rinkti Taisyklių apraše jau nustatytus konkrečius gyventojų asmens duomenis. Jų gyventojai turės pateikti mažiau.

Šios nuostatos įsigalioja iš karto po teisės akto paskelbimo.

Apmokestinamiesiems gaminiams priskiriamos padangos, baterijos, akumuliatoriai, vidaus degimo variklių degalų ar tepalų filtrai, oro įsiurbiamo oro filtrai, jų dalys ir komponentai, transporto priemonių amortizatoriai.

Šiais pakeitimais panaikinama galimybė vykdyti suminę iš gyventojų superkamų netauriųjų metalų atliekų apskaitą Vieningoje gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinėje sistemoje (GPAIS). Kiekvieną kartą gyventojams pridavus netauriųjų metalų atliekas ir gavus už jas pajamas, ši informacija turės būti suvedama į GPAIS. Taip norima išvengti tariamų ir neįvykusių sandorių tarp fizinių asmenų ir netauriųjų metalų laužą superkančių įmonių, kai taip siekiama legalizuoti neteisėtas pajamas. Toks reikalavimas įsigalios nuo 2025 m. sausio 1 d.

Aplinkos ministerija rugpjūtį ir rugsėjį atliko gyventojų apklausą dėl DGASA paslaugų kokybės, kurioje dalyvavo 1600 žmonių. 60 proc. jų paslaugas vertino gerai, tačiau nurodė, kad aptarnavimą galima tobulinti.

Pavyzdžiui, 50 proc. apklaustųjų teigė, kad aptarnavimas truko ilgiau nei 15 minučių, o 25 proc. manė, kad eilių susidarymą lėmė didelis renkamų asmens duomenų kiekis.

Gyventojai siūlė supaprastinti aptarnavimo tvarką, kad būtų patogiau atiduoti atliekas. 62 proc. norėtų galėti atiduoti atliekas įvairios būklės (neišmontuotus baldus, ardyta elektronika), o 49 proc. manė, kad aikštelės turėtų dirbti ilgiau. 41 proc. siūlė priimti daugiau rūšių atliekų, o 27 proc. norėtų aiškesnės informacijos apie naudojimąsi aikštelėmis.

Atsižvelgusi į apklausos rezultatus, Aplinkos ministerija planuoja parengti  Minimalių komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos kokybės reikalavimų pakeitimus, kuriais bus patobulinti specialieji kokybės reikalavimai  atliekų surinkimui didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse.

Šaltinis: Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija