Kaip tinkamai atsikratyti kelmais ir kodėl tai svarbu aplinkai?

2024-09-29

Atliekų kultūra

Kelmai ir jų poveikis aplinkai

Nors gali atrodyti, kad kelmai yra natūralios kilmės biologiškai suyrančios medžiagos ir suirs savaime, tačiau netinkamai tvarkomi jie gali tapti grėsmingu aplinkos teršėju. Palikti kelmai gali pritraukti įvairius kenkėjus, tokius kaip termitai ar grybai, kurie gali greitai išplisti ir pažeisti aplinkines teritorijas. Dar daugiau, kelmų nepašalinus tinkamai, jie trukdo kraštovaizdžio priežiūrai, tampant kliūtimi naujų augalų augimui, aplinkos tvarkymo darbams ar tiesiog vizualiai atrodyti netvarkingai. Įvertinus visus aspektus, labai svarbu tinkamai atsikratyti kelmais, laikantis aplinkosauginių reikalavimų.

Kaip tinkamai atsikratyti kelmais?

Tiesa, kad natūralios kilmės atliekos yra perdirbamos ir gali būti panaudotos įvairiais tikslais. Nedideli kelmai (iki 20 cm skersmens) gali būti lengvai priduodami į specializuotas žaliųjų atliekų surinkimo aikšteles, kurias prižiūri regioniniai atliekų tvarkymo centrai. Šios aikštelės ne tik priima kelmus, bet ir rūpinasi jų perdirbimu, pavyzdžiui, paversdamos juos kompostu ar biokuru. Tokiu būdu, jūsų sodybos atlieka tampa vertingu šaltiniu gamtai ir žmogui.

Didesni kelmai, kai jų skersmuo viršija 20 cm, gali būti priimami kai kuriose didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse. Ir šiuo atveju būtina iš anksto suderinti sąlygas, nes kai kurios aikštelės gali taikyti papildomus reikalavimus dėl atliekų dydžio, užterštumo ir pan.

Svarbu. Prieš atvykstant į bet kurią žaliųjų atliekų ar didelių gabaritų atliekų priėmimo aikštelę būtina iš anksto suderinti priėmimo sąlygas, nes ne kiekviena atliekų surinkimo aikštelė priima kelmų atliekas vienodomis sąlygomis. Išankstinis derinimas padės išvengti nepatogumų ir užtikrins sklandų atliekų priėmimą. Norint sužinoti, kuriose aikštelėse galima priduoti kelmus, ir kokios yra priėmimo sąlygos, rekomenduojama susisiekti su regioniniu atliekų tvarkymo centru (RATC) arba vietos atliekų tvarkymo įmonėmis.

Prieš priduodant kelmus, visais atvejais juos reikia tinkamai paruošti. Kelmai turi būti švarūs – be grunto, akmenų, vielų ar kitų pašalinių medžiagų. Tokie nešvarumai gali pakenkti perdirbimo įrenginiams arba padidinti atliekų perdirbimo kaštus. Iš anksto pasiruošus, galima sutaupyti laiko, pinigų ir prisidėti prie tinkamo sutvarkymo proceso.

Alternatyvūs sprendimai

Kai kelmų pristatyti į atliekų surinkimo aikštelės nėra galimybės, galima apsvarstyti kelmų smulkinimą vietoje. Tam naudojamos specialios smulkinimo mašinos, kurios kelmus paverčia mulčiu. Mulčias yra puiki medžiaga dirvožemio drėgmei išsaugoti, augalų šaknų apsaugai nuo šalčio ir erozijos prevencijai. Taigi, kelmai gali tapti vertingu resursu jūsų sklypo gerovei.