Patikslintos rinkliavos už komunalinių atliekų tvarkymą taisyklės

2024-09-28

Atliekų kultūra

Trečiadienį Vyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtus taisyklių pakeitimus dėl rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų ir komunalinėms atliekoms nepriskiriamų buityje susidarančių atliekų tvarkymą dydžio nustatymo.

Be šių Taisyklių pakeitimų savivaldybės būtų priverstos ieškoti papildomų komunalinėms atliekoms nepriskiriamų atliekų tvarkymo finansavimo šaltinių. Taip pat tokiu atveju kiltų rizika, kad šios atliekos didelių gabaritų aikštelėse būtų apmokestinamos nuo pirmo kilogramo, o tai galėtų skatinti nelegalų atliekų šalinimą gamtoje.

Dabar į rinkliavą vėl gali būti įtraukiamos ne tik komunalinių, bet ir kitų buityje susidarančių atliekų tvarkymo sąnaudos. Tai apima buityje susidarančių statybinių atliekų bei neapmokestinamų padangų (pvz., dviračių, riedlenčių, neįgaliųjų vežimėlių, paspirtukų ir kitų padangų, sveriančių mažiau nei 3 kg) tvarkymą. Taip pat į rinkliavą vėl gali būti įtrauktos atliekų prevencijos priemonių įgyvendinimo sąnaudos.

Ištaisius teisines spragas Atliekų tvarkymo įstatyme ir pakeitus Taisykles, visos komunalinių atliekų ir joms nepriskiriamų kitų buityje susidarančių atliekų, kurioms netaikomas gamintojo atsakomybės principas ir kurios surenkamos savivaldybių organizuojamose komunalinių atliekų tvarkymo sistemose, tvarkymo sąnaudos, kaip ir iki teisinių spragų atsiradimo, galės būti įtraukiamos į rinkliavą. Šie Taisyklių pakeitimai nedaro įtakos savivaldybių nustatomiems rinkliavos dydžiams.

Pagal pereinamojo laikotarpio tvarką, savivaldybės laikinai, iki 2025 m. gruodžio 31 d., turės galimybę reguliuojamosios veiklos sąnaudas, kurių regioninių atliekų tvarkymo centrai (RATC) dėl Atliekų tvarkymo įstatymo spragų neįtraukė į regioninę kainą, įtraukti į savivaldybių skaičiuojamą rinkliavos dalį. Nuo 2026 m. sausio 1 d. šios sąnaudos turės būti įtrauktos į regioninę kainą, t. y. į RATC sąnaudas, kurias reguliuoja Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Taisyklėse taip pat įtvirtinti pakeitimai, susiję su atliekų susikaupimo normų nustatymu. Šie pakeitimai leis užtikrinti komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos kainodaroje taikomo proporcingumo principo įgyvendinimą.

Su Vietinės rinkliavos ar kitos įmokos  už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą taisyklėmis galima susipažinti čia.

Šaltinis: Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija